fbpx

Het selecteren van de juiste begraafplaats is zowel een persoonlijke als praktische beslissing. Het is een keuze die de herdenking en het gedenken van de overledene voor vele jaren zal beïnvloeden, dus het is van groot belang om zorgvuldig te overwegen welke begraafplaats het beste past bij de behoeften en wensen van de overledene en nabestaanden.

keuze-begraafplaats

Volgende punten kan u mee overwegen in uw beslissing:

 • Een eventuele uitdrukkelijke voorkeur van de overledene
 • Geloof of religie kan een belangrijke rol spelen
 • Als de overledene wenst gecremeerd te worden is het belangrijk specifiek dit stuk van de begraafplaats ook te bekijken (strooiweide, urnes geplaatst in kasten met verschillende verdiepen, urnezerkjes, … hebben een verschillende sfeer)
 • Toekomst: zal de echtgenoot of levenspartner naast de overledene begraven worden?

Locatie:

 • Het is wenselijk de overledene te begraven in een streek waar hij zich thuis voelde. Tegelijk is de nabijheid tot de woonplaats van de nabestaanden ook belangrijk zodat deze plaats gemakkelijk bereikbaar is voor een bezoek of onderhoud.
 • Familiebanden: Soms hebben families al graven op een bepaalde begraafplaats waar andere familieleden zijn begraven.
 • Landschappelijke Schoonheid: Sommige begraafplaatsen hebben een prachtig uitzicht, een vredige omgeving of specifieke kenmerken die van betekenis kunnen zijn.
keuze-begraafplaats
begraafplaats

Sfeer op en rond de begraafplaats:

 • Op elke begraafplaats hangt een andere sfeer. Bomen, ruimte, … draagt hieraan bij. Tegelijk hebben de meeste begraafplaatsen in Vlaanderen een gelijkaardige stijl. Toch zijn er ook alternatievere begraafplaatsen zijn, waar bv in plaats van zerken jonge boompjes met gedenkstenen worden gebruikt. Zeker als je vaak de overledene zal bezoeken, is het belangrijk dat je een aangenaam gevoel hebt bij de plek
 • Omgeving van de begraafplaats: sommige begraafplaatsen worden omgeven door rust en groen, terwijl anderen kunnen grenzen aan een woonwijk of drukke weg – het belang hiervan is voor iedereen anders

Kosten keuze begraafplaats:

 1. Begroting: Het budget is een belangrijke factor bij het kiezen van een begraafplaats. Verschillende begraafplaatsen hebben verschillende kosten, inclusief grafkosten, onderhoudskosten en kosten voor een grafsteen of monument.
 2. Bijkomende Kosten: Het is belangrijk om te begrijpen welke bijkomende kosten kunnen worden verwacht, zoals het openen en sluiten van het graf, administratiekosten en eventuele jaarlijkse bijdragen.
 3. Vergelijking van Opties: Het is raadzaam om meerdere begraafplaatsen te onderzoeken en de kosten te vergelijken voordat een definitieve beslissing wordt genomen.